Wetenschap/Orgaan- of weefseldonatie
Een lichaam dat ter beschikking is gesteld wordt gebruikt voor medisch-wetenschappelijk onderwijs en onderzoek.
Dankzij deze lichamen kunnen studenten het medisch vak leren en kunnen specialisten nieuwe operatietechnieken ontwikkelen.
Wanneer iemand zijn of haar lichaam ter beschikking van de wetenschap stelt, zal er geen crematie of begrafenis plaatsvinden.
Voor de nabestaanden kan dat best een grote impact hebben. Daar komt nog eens bij dat ze binnen 24-uur afscheid zullen moeten nemen van de overledene.
Belangrijk om te weten:
- Lichaam kan afgewezen worden
- Lichaam binnen 24-uur weg bij familie
- Familie krijgt het lichaam niet meer terug
Orgaan- of weefseldonatie
Het kan zijn dat de overledene zich heeft aangemeld als donor in het nationale Donorregister.
De arts zal na het overlijden van een patiënt eerst het Donorregister raadplegen om in te zien of iemand donor wilde zijn en welke keuzes zijn vastgelegd.
Artsen mogen het register ook inzien als iemand nog niet is overleden. Dit mogen ze echter alleen als het overlijden onafwendbaar is en men logischerwijs mag verwachten dat de patiënt binnen enkele uren zal sterven.
Orgaan- of donordonatie kan alleen plaatsvinden als de overledene zich bij leven had aangemeld in het Donorregister of wanneer de nabestaanden er toestemming voor geven.
Verschil tussen orgaandonatie en ter beschikking stellen van de wetenschap
Bij orgaan- of weefseldonatie wordt alleen het orgaan of het weefsel uit het lichaam genomen dat gebruikt wordt voor transplantatie.
Nadat deze zijn uitgenomen krijgen de nabestaanden het lichaam weer terug zodat de nabestaanden de overledene kunnen cremeren of begraven.
Bij het ter beschikking stellen van de wetenschap heeft de overledene bij leven toestemming gegeven om het hele lichaam na overlijden af te staan aan de medische wetenschap.
De nabestaanden krijgen het lichaam van hun dierbare nooit meer terug en kunnen de overledene dus ook niet laten begraven of cremeren.