Lichaam aan de wetenschap achter laten.

Hoe gaat dat eigenlijk?

 

Waarom zijn er lichamen nodig?
Allereerst de vraag beantwoorden waarom er lichamen voor de wetenschap nodig zijn. Lichamen worden gebruikt voor medisch-wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. In de meest brede zin van het woord. Van kennis opdoen voor studenten over de opbouw van het menselijk lichaam tot het leren van nieuwe operatietechnieken door medisch specialisten. Belangrijk om te realiseren is, dat nabestaanden geen informatie krijgen waar het lichaam voor gebruikt is, en ook dat eventuele restanten niet meer terugkomen. 


Aanmelden ter beschikking aan de wetenschap
Wilt u uw lichaam ter beschikking aan de wetenschap stellen dan is bij leven al actie vereist. Op de website lichaamsdonatie.info vindt u de 8 Nederlandse instituten met een afdeling Anatomie. Elk instituut heeft zijn eigen voorwaarden om lichamen te accepteren. (Bijvoorbeeld bepaalde doodsoorzaken, leeftijd of regio.) Het is mogelijk dat een instituut (tijdelijk) geen lichamen meer aanneemt. Het staat duidelijk per instituut bij de genoemde website.
Voldoet u aan de voorwaarden dan kunt u een wilsbeschikkingsformulier aanvragen. Dit formulier moet eigenhandig geschreven opgesteld worden. Na ondertekening en datering stuurt u het formulier terug. U ontvangt dan een kopie van het instituut dat u ingeschreven bent. Er is ook een kopie voor uw huisarts.


Geen garantie dat het lichaam wordt geaccepteerd na overlijden
Ook als u ingeschreven bent is er nooit een garantie dat uw lichaam na overlijden geaccepteerd wordt. Het aanbod is vaak groter dan de vraag en ook de doodsoorzaak (bijvoorbeeld bij een niet natuurlijke dood of als er obductie gepleegd is) kan reden zijn voor het instituut om het lichaam te weigeren. Het is ook goed om te weten dat orgaandonatie vóór het afstaan aan de wetenschap gaat. Niet ieder anatomisch instituut neemt lichamen aan die eerst zijn gebruikt voor orgaan- en of weefseldonatie. Op dat moment dienen de nabestaanden dus alsnog het afscheid te regelen en zijn de kosten hiervan dus ook voor de nabestaanden (terwijl hier wellicht niet op gerekend was omdat er geen kosten zijn als het lichaam ter beschikking gesteld is aan de wetenschap.)   

Bespreek uw wens vooraf met uw nabestaanden
Wat mij betreft een absolute must: Uw wens om uw lichaam ter beschikking van de wetenschap te stellen eerst overleggen met uw nabestaanden. Het vraagt namelijk wel wat van hen. Direct na overlijden moet dit gemeld worden bij het anatomisch instituut. Het lichaam wordt snel na overlijden opgehaald zodat het in optimale conditie blijft. (Uiterlijk binnen 24 uur na overlijden.) Dit betekent dat er tijd zit aan het afscheid nemen. Ook is er geen laatste verzorging mogelijk en hoeft het lichaam  niet ge(ver)kleed te worden. Daarnaast is het verstandig om met elkaar te bespreken wat de andere wensen zijn. Bijvoorbeeld op welke manier het overlijden wereldkundig gemaakt wordt, of er een herdenkingsdienst gehouden wordt etc. Ook een plan B, als het lichaam niet geaccepteerd wordt, is handig om te bespreken.

 

Heeft u vragen, of wilt u uw eigen uitvaartwensen vrijblijvend bespreken in een voorgesprek, dan hoor ik het graag.

Via e-mail: info@soberenstijl.nl of telefoon/whatsapp 06-14601760